Nær alle som jobber i den havgående fiskeflåten, er norske statsborgere som bor langs kysten. De pløyer verdiskapingen tilbake til lokalsamfunnene de er en del av. Den havgående fiskeflåten ga i 2021 arbeid til nesten 21 000 mennesker.
Halvparten av alle heltidsfiskere jobber i den havgående flåten. I tillegg er vi opphav til hele 60 prosent av alle sysselsatte årsverk i næringas verdikjede. Dette gjør at havfiskeflåten bidrar i størst grad til næringsaktivitet, sysselsetting, rekruttering og bosetting i norske kystkommuner.
Regjeringas nye kvotemelding har skapt usikkerhet for arbeidsplasser i den havgående fiskeflåten - fiskerinæringas største jobbskaper og motor. Ressursfordelingen mellom flåtegruppene har ligget fast over tid, og er resultatet av en bred konsensus i næringa. Historisk har den havgående flåten gitt fra seg kvotegrunnlag i bytte mot langsiktig stabilitet. En omfordeling av kvotegrunnlaget mellom flåtegruppene – som regjeringas kvotemelding legger opp til – er derfor et brudd på avtalen som har vært helt avgjørende for at vi har utviklet en fiskeflåte som er lønnsom og subsidiefri.
Den varierte fiskeflåten sikrer at vi kan hente fisken der den er, om det er kystnært eller i fjernere farvann. Flytting av kvotegrunnlaget fra havfiskeflåten til kystflåten fører ikke til jevnere tilgang på fisk til sjømatindustrien. Tvert imot, sesongtoppen vil øke, fordi den minste flåten må fiske hele kvoten sin når fisken er kystnær i vinterhalvåret.
For hvert årsverk i den havgående flåten skapes det ytterligere 3,5 arbeidsplasser i verdikjeden. Å flytte kvoter er å flytte arbeidsplasser, men det betyr ikke at det skapes flere.
Havflåtens tilstedeværelse og aktivitet i de norske havområdene har vært avgjørende for å håndheve norsk suverenitet og har bidratt til å sikre råderetten over store havområder. Vår tilstedeværelse bidrar til å trygge Norge – og er viktigere enn noen gang i en tid med økt geopolitisk spenning.
I en tid med nedgående torskekvoter, har vi forståelse for at regjeringa og Stortinget ønsker å trygge kystflåtens rammebetingelser. Men, den beste måten å trygge kystflåten på er å gjeninnføre trålstigen slik den opprinnelig var før 2021. Trålstigen gjør at kystflåten forfordeles i år med lavere torskekvote, og at trålflåten får mer når kvotene er høye.
Den kvotefordelinga regjeringa foreslår, bryter med etablert praksis og politiske løfter
Forslaget om at åpen gruppe skal tas fra “toppen” innebærer en omfordeling som bryter med prinsipper det har vært enighet om i lang tid både tverrpolitisk og i næringa.
Regjeringas forslag vil ramme 2000 fiskere, som alle er bosatt med sine familier langs kysten vår. Omfordelinga vil føre til tap av helårlige trygge arbeidsplasser, og det vil redusere verdiskapingen i fiskerinæringa.
Fiskerinæringa har vist en kolossal evne til omstilling, gjennom en egenfinansiert effektivisering. Ved å redusere antall fartøy og fiskere, har vi fått en lønnsom og attraktiv næring med mer miljøvennlige fartøy og mer effektive metoder.
Stabile og forutsigbare rammevilkår er selve forutsetningen for fornying og omstilling. Og det er fortsatt avgjørende for at havflåten skal fortsette sine investeringer og sikre trygge arbeidsplasser og aktivitet langs kysten.
Stortingets behandling av kvotemeldinga bør gi den forutsigbarheten næringa trenger. For å skape den forutsigbarheten må Stortinget rette opp de momentene som har skapt usikkerhet for arbeidsplassene i havfiskeflåten. Det kan de gjøre ved å legge bort forslaget om å ta åpen gruppe fra toppen, og gjeninnføre silde- og trålstigen. Det sikrer en dynamisk kvotefordeling som har støtte fra partene i arbeidslivet, industrien og fiskeflåtens organisasjoner.
– Våre fartøy sørger for helårsdrift og lærer opp nye fiskere. For å fortsette med det arbeidet trenger vi å beholde de kvotene vi har.
Vilde Kaldhol Strandman
Fisker i Ramoen
– Regjeringa sier at fisken skal tilbake til kysten og folket, så da får man jo en følelse av at jeg ikke tilhører kysten eller folket, bare fordi vi er en del lenger ute og fisker.
Kevin Andre Skåre Velle
Fisker, Atlantic Viking
– Det er oss, de ansatte, det kommer til å gå utover. Jeg håper at Stortinget lytter til oss.
Håkon Indrevik Eriken
Maskinassistent på Hermes AS
– Budkapet i forslaget til kvotemeldinga skaper så klart usikkerhet blant mannskapet.
Lise Solstad
Kontorleder på Hermes AS
Artikler
Les historier fra havfiskeflåten og artikler fra næringa.