Tilbake

Sikrer aktivitet året rundt

10/8/2023

Marita Sedeniussen og hennes brødre var aldri i tvil om å videreføre selskapet bestefaren og faren har bygd opp. Nå engasjerer familien seg for at fremtidige generasjoner skal få nyte godt av verdiskapingen som storkyst- og den havgående fiskeflåten bringer med seg.

Marita Sedeniussens far og bestefar drev et partsrederi frem til 2012. Partsrederiet ble gjort om til aksjeselskapet Rowenta samme år, hvor Marita har jobbet i administrasjonen siden 2013. I dag er hun daglig leder.  

Rowenta har hjemhavn i Ballstad i Lofoten, ikke langt fra Reine hvor Sedeniussen selv vokste opp. Marita, hennes far og brødre har sammen tatt fatt på arbeidet med å modernisere og effektivisere driften innen fiskeri. I senere tid har selskapet også investert i eiendom på Ballstad, hvor Rowenta har sin base. Selskapet er deleier i Mosken kystfiske, som også driver fiske innen storkyst.  

Ringvirkninger for hele regionen

Storkyst- og den havgående fiskeflåten er avgjørende for å sikre aktivitet året rundt i mange kystsamfunn. Sedeniussen har selv sett hvordan arbeidet deres påvirker hele regionen de opererer i.

– Jeg ser hvordan våre dyktige ansatte bidrar inn i lokalsamfunnet. Det ble spesielt tydelig i vinter da vi så hva storkystflåten hadde å si når det kommer perioder med dårlig vær. Storkyst- og den havgående flåten kan dra ut på havet og hente råstoffet selv om værforholdene blir dårlig, noe som begrenser den mindre fiskeflåten. Dette hindrer at man må permittere og redusere eller stenge ned driften av landanleggene, og fører til aktivitet og helårlige arbeidsplasser også på land, sier Sedeniussen.

Totalt bidrar den havgående fiskeflåten og storkyst med 20 600 årsverk og 32,8 milliarder kroner i form av verdiskaping og ringvirkninger for hele norskekysten. Rowenta og Mosken kystfiske er en viktig arbeidsgiver i Lofoten og omegn.  

– Vi er en større aktør i fiskeflåten på hjemplassen. I vår hjemmehavn på Ballstad benytter vi oss av den lokale butikken, verkstedet og servicebedriftene. Om høsten er vi mye i Berlevåg og fisker. Da merker nok bedriftene oss der også, sier Sedeniussen.

Kunnskap bygger samfunn

Sedeniussen tror at blant annet kunnskap og utdanning er nøkkelen for å sikre at næringa forvaltes videre på en slik måte at havet og de som lever av det blir tatt vare på.  

– Rekruttering er viktig. Vi ønsker å være en bidragsyter når det kommer til utdanning i næringa. Derfor ønsker vi å tilby nyutdannede elever lærlingplass, slik at vi kan overføre kunnskap og erfaring, og på den måten være med og forme den kompetansen man har behov for. Vi har flere lærlinger som har fått fast ansettelse etter endt lærlingtid. Det er viktig at teori og praksis på skolen er tilpasset det næringa har behov for, slik at elever er rustet for arbeidslivet når den tid kommer, sier hun.

Sedeniussen mener at fokus på utdanning i sjømatnæringa i lokalmiljøene også er med å bidra til å rigge næringa for fremtida.  

– Å ansette lærlinger har stor verdi på sikt for bedriften. Mange av de som arbeider hos oss har vært her lenge. De har vært med å forme kulturen og miljøet her. Gode holdninger og god moral er viktig får å ivareta et godt arbeidsmiljø, stabil arbeidstokk og ikke minst bidra til å ivareta de marine ressursene som vi lever av. Unge nyutdannede er med på å forme fremtiden, sier hun.

"Vet man mer om hvordan framtida blir, kan man tenke lenger enn det vi gjør i dag”

I en tid hvor verdens matsystemer må endres for å nå bærekraftsmålene, vil maten fra havet bli stadig viktigere. Da er det viktig at ressursene fortsatt høstes på bærekraftig vis. Storkyst- og den havgående fiskeflåten leverer sunn mat hele året rundt fra fornybare bestander som høstes med bærekraft i fokus.

Klimakrisen truer selve bærebjelken til fisket – et friskt hav. Derfor mener Sedeniussen at det er viktig og riktig at fiskenæringa tar sitt ansvar og gjør det man kan for å få fart på det grønne skiftet, og for å ivareta havet på best mulig måte.  

– Vi har mye fokus på fiskeredskapet, og har et godt samarbeid med lokale leverandører for å unngå mest mulig slitasje på redskapene, som igjen fører til mindre farlige utslipp av for eksempel mikroplast, fastslår hun.

Arbeidet med å kutte utslipp krever investeringer i ny teknologi og nye måter å jobbe på. For å lykkes med denne omstillingen, er næringa avhengig av stabilitet og lønnsomhet.  

– Med stabile rammevilkår vil man ha et bedre utgangspunkt i å tilpasse oss fremtiden både når det gjelder driftsmønster, utvikling og det grønne skiftet. Næringa trenger en langsiktig forutsigbarhet og lønnsomhet for å imøtekomme de kravene som fremtiden krever av oss, avslutter Sedeniussen.

Rowenta er en del av storkyst- og den havgående fiskeflåten som skaper verdier året rundt. Disse kommer hele kysten til gode.

Ringvirkninger langs hele kysten
Fiskerinæringas største verdi- og jobbskaper trenger stabile rammevilkår.
Les mer om kvotemeldinga

En kampanje fra Fiskebåt

Les mer om næringas ringvirkninger i SINTEF sin ferske rapport om havfiskeflåten.
LEs mer om havfiskeflåten