Tilbake

Med havfisket i blodet

10/8/2023

Stine Ytterstad har vokst opp med havfisket i blodet. Da hun vendte hjem til barndomsparadiset Lødingen som voksen, var det et annet lokalsamfunn som møtte henne enn det hun husket. Som daglig leder i Ytterstad Fiskeriselskap, brenner Stine for å bidra til at Lødingen igjen skal være et levende tettsted.

I over 100 år har Ytterstad Fiskeriselskap vært en hjørnesteinsbedrift i fiskeværet Lødingen, plassert på Hinnøya i Ofoten, med havet som matfat og levebrød. Helt fra barnsben av har Stine Ytterstad lært om familiebedriftens arbeid, og fiskeyrket. I dag er hun daglig leder i flere av selskapene i Ytterstad-systemet. Bedriften driver også med hotell og mekanisk verksted, og er en viktig arbeidsgiver i bygda. Havfisket lærte hun av sin far, som drev Ytterstad Fiskeriselskap før henne. Røttene i Lødingen er dype.

– Vi er veldig glade i plassen. Jeg har hatt en fantastisk fin oppvekst. Her var det alltid trygt og godt. Det var mye å gjøre, jeg spilte fotball og drev med svømming. Foreldrene mine var også aktive, vi levde et aktivt liv, forteller Ytterstad.

Kystsamfunn i krise

Da Ytterstad flyttet tilbake til Lødingen med mann og barn for å overta familiebedriften var situasjonen derimot en annen. Tidligere var det de store arbeidsgiverne Telenor og Forsvaret som sikret aktivitet i bygda. Da disse virksomhetene flyttet aktiviteten sin bort fra Lødingen, fremsto tettstedet som dødt. Nå er Ytterstad-systemet en av de viktigste arbeidsgiverne i Lødingen, og Ytterstad mener at hun ser en positiv utvikling i lokalsamfunnet. Å holde Lødingen i live er viktig for henne.

– Det er veldig viktig for oss å ta det samfunnsansvaret. Vi vil være med og bygge samfunnet som vi skal leve og bo i. Det er så mye potensiale i denne plassen, sier hun.

Verdiskaping for hele kysten

Ytterstad Fiskeriselskap er et typisk eksempel på en bedrift i den havgående fiskeflåten. Den havgående fiskeflåten består av flere hundre lokalt eide bedrifter, hvor de fleste ansatte er norske statsborgere og bor i en kystkommune. Fiskeflåten er avgjørende for å holde kystsamfunnene i gang, og er viktige bidragsytere i lokalsamfunnene de springer ut av.  

– De fleste som driver dette her er levende engasjert i at samfunnene vi kommer fra skal bestå. Verdiskapingen som skjer på havet går tilbake til kystsamfunnene, slår Ytterstad fast.

At verdiskapingen skal komme hele kysten til gode står sentralt i arbeidet som den havgående fiskeflåten gjør. For på denne måten sikres det at de gode lokalsamfunnene lever videre. Særlig barn og unge ligger Ytterstads hjerte nært.

– Vi sponser mye av idretten for ungene. Vi pensler oss inn på det som skjer i lokalsamfunnet, og for barn spesielt, sier hun.

En havfiskeflåte for fremtiden

Ytterstad ønsker at Lødingen skal fortsette å utvikle seg og at aktivtetsnivået skal øke. Da er det viktig at havfiskeflåten kan fortsette å drifte og ansette folk i Lødingen og andre mindre steder langs kysten. For at næringa skal være levedyktig også i fremtiden, må rammevilkårene utformes i samspill med næringa.

– Myndighetene pålegger oss en del forutsetninger for drift, og det er mye som tres over hodet på oss. Næringa må få spille på lag når det kommer til slike forutsetninger. Struktureringen er et godt eksempel på samspill som fungerer. Vi har blitt mer effektiv og lønnsomheten har økt deretter. Skal vi være med på det vi blir pålagt, må vi få finne ut av ting selv også, forklarer Ytterstad.

Det viktigste er likevel stabilitet. Skal folk som Stine fortsette å skape ringvirkninger langs kysten vår, må de politiske rammevilkårene sikre forutsigbarhet for næringa- også i fremtiden. Usikkerheten knyttet til hva ny kvotemelding vil bringe, samt tilbakefall av struktur, høyere renter og skatteregler som vil påvirke drift og investeringer, er stor.

– Å drive i den havgående fiskeflåten er kostbart. Vi ser at pris på nybygg, deler og utstyr til båtene øker fra år til år. Skal vi kunne fornye oss og bli enda mer miljøvennlig må vi ha kapital til å kunne gjøre det. Fornying er kapitalkrevende. Forutsetningen for fornying er klare spilleregler, forklarer hun.

Det er avgjørende for at den havgående fiskeflåten skal kunne fortsette å være en garantist for en levende kyst.  

Les mer på fiskeflaten.no  

Ringvirkninger langs hele kysten
Fiskerinæringas største verdi- og jobbskaper trenger stabile rammevilkår.
Les mer om kvotemeldinga

En kampanje fra Fiskebåt

Les mer om næringas ringvirkninger i SINTEF sin ferske rapport om havfiskeflåten.
LEs mer om havfiskeflåten