Tilbake

Flere kvinner inntar fiskerinæringen

13/9/2023

Fiskerinæringen er i endring. Stadig flere kvinner kommer til. Stine Ytterstad og Marita Sedeniussen deler sine erfaringer med å være kvinne i en mannsdominert næring.

Fiskeri har lenge vært en bransje dominert av menn. Det er den fortsatt. Men det er også en sektor i endring, og stadig flere kvinner kommer til. Hvordan det kjennes på kroppen, har både Stine Ytterstad og Marita Sedeniussen fått erfare.

Å være kvinne i en mannsdominert bransje har aldri vært en utfordring for Stine Ytterstad, daglig leder i Ytterstad Fiskeriselskap. Hun snakker varmt om fiskenæringa som arbeidsplass. Det å jobbe med noe av så stor samfunnsverdi er viktig for henne.

– Jeg er stolt av å være en del av fiskerinæringa – verdens beste næring, med mange mennesker som hver dag jobber hardt for å skape aktivitet langs kysten og som før verden med fisk av topp kvalitet, sier Ytterstad.

Marita Sedeniussen er daglig leder i Rowenta AS, som operer innenfor stor kyst. Også for henne har fiskenæringa vært et godt sted å jobbe.

– Jeg synes det er en fantastisk spennende næring, og jeg føler meg heldig som får være en del av den, sier Sedeniussen.

Heller ikke for henne har det å være kvinne vært noe hinder i fiskeribransjen.

– Jeg har ikke hatt noen negative opplevelser knyttet til å være kvinne i fiskenæringa. Jeg føler jeg blir tatt seriøst og behandlet med respekt av både ansatte og næringa generelt, sier Sedeniussen.

I en undersøkelse utført av Sjøfartsdirektoratets om arbeidsforholdene i sjøfartsnæringa kom Fiskebåts medlemmer, altså den havgående fiskeflåten, svært godt ut sammenlignet med andre maritime næringer. Til tross for at dette viser at rederiene tar sitt ansvar i å skape gode og trygge arbeidsplasser, er det fortsatt behov for mer innsats for å skape en mer mangfoldig næring.

Bedriftene må ta ansvar

Til tross for deres personlige positive erfaringer, er både Ytterstad og Sedeniussen tydelig på at næringa trenger langt mer mangfold, og at det er en vei å gå for å få en næring som bedre speiler befolkningen.

Sedeniussen peker på at særlig bedriftene har et ansvar for å jobbe godt med rekruttering, og tilrettelegge for et inkluderende arbeidsmiljø.

– Bedriftene har et viktig ansvar for å rekruttere kvinner inn i næringen. De må synliggjøre muligheter, tilrettelegge for mangfold og oppfordre til flere damer både på land og på havet, sier Sedeniussen.

Ytterstad viser til myndighetenes krav om at 40 prosent av styreverv skal fylles av kvinner. Det ble nylig vedtatt at dette kravet skal gjelde for langt flere næringer enn tidligere, deriblant fiskeri. Her mener Ytterstad at næringa har en jobb å gjøre.

– Fiskerinæringa må gjøre grep for å nå de kravene om 40 prosent representasjon i styrer. Det har i alle år vært en mannsdominert næring, men nå er også fiskerinæringa moden for en forandring.

Samtidig understreker Ytterstad at også kvinnene må tørre ta mer plass.

– Vi må tørre å stikke oss frem og være interessert i styreverv, og vi må vise at vi har noe å bidra med og at vi også kan fiskerinæringa. Jeg er sikker på at vi kan påvirke til nytenkning, det er definitivt slik at ikke alt må være slik det bestandig har vært, sier Ytterstad.

Sakte, men sikkert, flere kvinner

Fiskeri er en næring som er vant til omstilling, og ønsker det velkommen. Slik er det også når det kommer til mangfold. Arbeidet har båret frukter, og det blir sakte, men sikkert flere kvinner i fiskerinæringa.

– Vi beveger oss i riktig retning. Vi ser stadig flere kvinner i næringa, og det er veldig bra. Jeg håper og tror at vi blir mange flere i framtida, sier Sedeniussen.

Ytterstad syns også det er godt å se at utviklingen er positiv.

– Vi er få damer i næringa, men vi blir heldigvis flere, sier hun.

Fiskeribransjen har tatt nye skritt mot en mer mangfoldig næring, men det er fortsatt en vei å gå. Men at framtida ser lys ut, er det ingen tvil om.

Ringvirkninger langs hele kysten
Fiskerinæringas største verdi- og jobbskaper trenger stabile rammevilkår.
Les mer om kvotemeldinga

En kampanje fra Fiskebåt

Les mer om næringas ringvirkninger i SINTEF sin ferske rapport om havfiskeflåten.
LEs mer om havfiskeflåten